Dovolená na polském statku (červenec 2009) II.

18.09.2009 20:29

 

Přišla jsem na to, že jen o naší dovolené v Polsku by se dalo napsat jistě mnoho stránek. Ale nejsem si jistá, zda by to nebylo stále: „Jenda vstal ráno v pět hodin, ve stájích byl dříve než statkář!“ A v tomto duchu by to pokračovalo stále dokolečka! Raději se po tématech lidé a gastronomie podíváme na Polsko z dalších úhlů a stránek!

Ubytování

Dovolenou jsme trávili na statku ve vesničce Jeźów Sudecki hned za městem Jelenia Góra. Vesnice to je relativně velká (hlavně dlouhá). Statek sám o sobě skýtá hlavně rodinám s dětmi úžasné zázemí. Náš dvoulůžkový pokoj (podrobný popis naleznete na https://www.srebrna-gora.pl/) byl vybavený vlastní koupelnou a ještě navíc schodištěm vedoucím přímo na dvorek (úžasná vymoženost, věřte mi!). V budově se dále nacházela jídelna s kuchyňkou, „televizní koutek“ (i o prázdninách přeci běží například polský večerníček) a také kuchyňský kout s ledničkou, umyvadlem a varnou konvicí.
Venkovní prostory nabízely „výběh“ pro malé i velké. Lavičky v zeleni mezi kytičkami nebo houpačka pod ořechem pro maminky, lehátka u grilu pro tatínky a louku s pískovištěm a houpačkami pro děti. K tomu možnost navštívit a pečovat o zvířecí obyvatele – 2 krávy, 2 koně a desítky slepic. Náš Jeník se svezl nejen na koni (zcela sám ve svých 2letech!), ale také řídil traktor, vozil krmení krávám i koním. Bylo na něm znát, že je tam moc spokojený. Co si jako rodič více přát?

Památky

Netušila jsem, že kraj Dolního Slezska nabízí svým návštěvníkům tolik výletních možností! Máme v plánu se do tohoto kraje opakovaně vracet a jak jsem tak koukala, bude nám trvat několik sezón, než navštívíme vše, co bychom rádi viděli a poznali! Tady jsou příklady některých turistických cílů:

Jelenia Góra https://www.jeleniagora.pl/
Historické město ze 13.století s necelým statisícem obyvatel nabízí svým návštěvníkům vyžití všemi směry – kultura, sport, muzea, pamětihodnosti, gastronomie. K dispozici máte i turistické a informační centrum https://www.bibliotekagrodzka.jelenia-gora.pl/.

Kowary https://www.kowary.pl/
Malé městečko (a v současné době také značně rozkopané) skrývá přímo turistické poklady! Hlavním lákadlem pro návštěvníky je Park Miniatur https://park-miniatur.com/, kde máte možnost spatřit všechny hlavní památky Dolního Slezska na relativně malém prostoru. Je to opravdu kouzelné místo.
Těm odvážnějším je určena kowarská štola https://sztolniekowary.pl/. Tady bych ráda upozornila, že je tam OPRAVDU ZIMA a také lidé s nízkým tlakem by měli návštěvu zvážit (tchýně nám tam 2x málem zkolabovala!). Ale já jsem za spícího Jeníka (v tom chladu mi usnul v náručí a většinu prohlídky prospal v golfkách) vyhrála od našeho průvodce DRAHÝ KAMÍNEK na památku! A také nutno podotknout, že od parkoviště to je ke štole 10min do mírného kopce!
Pokud chcete navštívit obě místa, uschovejte si vstupenky – vzájemně si uznávají 10% slevy!

Szklarska Poreba https://www.szklarskaporeba.pl/
Horské městečko, které se snaží být nejen centrem zimních sportů, ale i v ostatních ročních obdobích zaujmout své hosty a nabídnout jim různé možnosti vyžití.

Zámek Ksiaz https://www.ksiaz.ivc.pl/eindex.html
Třetí největší zámek Polska mě zaujal v Parku miniatur v Kowarach. Něco tak velkolepého jsem snad ještě neviděla! Škoda, že nám nezbyl čas ho navštívit.

Jeźów Sudecki https://www.jezowsudecki.pl/
Tato vesnička neoplývá historickými památkami, ale příznivci příběhů rytířů kulatého stolu ocení, když se dozví něco více o Siru Lancerotu z Jezera.

Nákup

Ceny se v Polsku v průměru pohybují na stejné úrovni jako u nás. Tady je několik položek pro srovnání (připomínám přepočítací kurz cca 6Kč za 1PLN):

LPG   1,99 PLN
Benzín 95  4,59 PLN

Minerální voda  1,79 PLN
Jogurt   0,92 PLN
Kaiserky 10ks  2,89 PLN
Šunka 1kg  19,60 PLN
Sýr ementál 1kg  18,90 PLN
Piwo Lech 0,5lx4 9,99 PLN

Bebilon 800g  35,45 PLN (náš Nutrilon)

Pohled   0,80 PLN
Známka          2,40 PLN

Byli jsme v Polsku v době výprodejů a musím říci, že teprve nyní jsem pochopila, proč tolik lidí jezdí za nákupy do Polska. Dětské oblečení v Tescu jsem například koupila na 2-3leté do 50,-Kč za kus. V Čechách úplně stejné oblečení na 50,-Kč začínalo.
Co se týče možnosti výměny peněz. My zvolili možnost výběru přímo z bankomatu na místě. Ale například v Jeleniej Górze naleznete na každém rohu tzv. kantory = směnárny, které kromě běžně směnitelných měn vykupuji i české koruny.

Snažila jsem se ukázat vám Polsko ze všech možných stran. Na vás záleží, zda se rozhodnete naše sousedy navštívit. My se tam ale rozhodně chystáme opět! Nejen za rodinou, ale také jako turisté. Než jsem dopsala toto povídání, stačila zasednout „rodinná rada“ a máme na srpen zamluvený další termín na statku Pod Stříbrnou horou (https://www.srebrna-gora.pl/).

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode